Skip to content

Snelle bus 44 tussen CS en Zuidplein verbindt Noord en Zuid

8 april 2024

Snelle bus 44 tussen CS en Zuidplein verbindt Noord en Zuid

De bus rijdt via de Maastunnel, grotendeels over de voor de bus gereserveerde rijstrook, 6 keer per uur tussen Rotterdam Centraal en Zuidplein. Rotterdam heeft behoefte aan snel en direct openbaar vervoer dat de oevers van de stad beter met elkaar verbindt. Bus 44 doet dat, en is daarmee een investering in de bewoners van Noord en Zuid aan de westkant van de Erasmusbrug.

Linda Boot, algemeen directeur van de RET: “Lijn 44 biedt een nieuwe, snelle en hoogwaardige verbinding tussen Noord en Zuid. Dit zorgt voor een betere en directere verbinding tussen belangrijke locaties zoals Charlois, Little C, Erasmus MC, Hogeschool Rotterdam en Rotterdam Centraal. Met de start van deze verbinding bouwen we verder aan de bereikbaarheid van de stad met het OV. De groeiende bevolking, de behoefte aan schoon vervoer en de schaarse ruimte vragen daarom.”

Buslijn 44 de eerste stap richting een hoogwaardig OV-traject dat uiteindelijk alle delen van Rotterdam met elkaar verbindt. In de toekomst loopt de verbinding per tram door van Zuidplein naar het nieuwe Stadionpark via de derde stadsbrug en de Oostflank naar Kralingse Zoom. In dit Maastunneltraject is ruim 5 miljoen euro geïnvesteerd door het Rijk, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) en de gemeente.  Bus 44 draagt ook bij aan het verminderen van de drukte in de metro tussen Rotterdam Centraal en Beurs en Zuidplein. De bussen zijn 100% elektrisch en dragen daarmee bij aan een betere luchtkwaliteit.

Snel van Noord naar Zuid en terug

Met de nieuwe route van bus 44 reis je in 7 minuten van Rotterdam Centraal naar Erasmus MC, Hogeschool Rotterdam en Little C en in ongeveer 13 minuten van Zuidplein naar Erasmus MC. Op werkdagen rijdt de bus overdag elke 10 minuten, op zaterdag ieder kwartier en op zondag elke 20 minuten. Vanwege de nieuwe route en frequentie verwachten we reizigersgroei op deze lijn. 

Werkzaamheden Maastunneltraverse

Om de nieuwe route voor bus 44 mogelijk te maken, is de afgelopen twee maanden hard gewerkt aan de infrastructuur. Bestaande infrastructuur is versterkt, onder andere door het aanpassen en/of verplaatsen van bushaltes. Daarnaast zijn verkeerslichten vervangen en is er meer ruimte gekomen voor groen rondom de Rochussenstraat en de ’s Gravendijkwal en bij de Beukelsdijk en Henegouwerlaan. Ook is de verkeersveiligheid op de kruispunten bij de 1e Middellandstraat en de Rochussenstraat verbeterd. Vanaf de week van 8 april zijn de grote werkzaamheden afgerond en is er geen verkeershinder meer.

Ingebruikname op 8 april & nieuwe busdienstregeling van de RET

Vanaf maandag 8 april profiteren reizigers van de nieuwe busverbinding. Daarnaast start op die dag ook de nieuwe busdienstregeling van de RET. Om bus 44 snel te kunnen laten rijden, rijdt de bus nu een andere route dan voorheen. Een aantal haltes is verplaatst of vervallen. Er gaat een aantal buslijnen rijden via de Pleinweg en langs de andere haltes rijdt buurtbus 567 als vervanging. De buurtbus rijdt 1 keer per uur op maandag tot zaterdag tussen 09.00 en 17.00 uur en er is plaats voor maximaal 8 passagiers. Ook aan de noordzijde van het traject zijn er veranderingen. De dienstregeling is te vinden op: www.ret.nl en de reisplanners.

Kijk voor het laatste nieuws over de gewijzigde busdienstregeling op www.ret.nl/update of plan je reis via de RET app.