Controleurs starten met pilot bodycams

17 juli 2017

Controleurs starten met pilot bodycams

De RET start vanaf 10 juli 2017 met een pilot waarbij RET controleurs worden uitgerust met een op het lichaam gedragen camera. De camera is bedoeld om incidenten die zich richten op de controleurs in beeld te brengen.

Deze bodycams zijn een aanvulling op de 6.000 camera’s die al in de RET voertuigen en stations aanwezig zijn. Afgelopen jaar is door de Ministeries I&M en Veiligheid & Justitie samen met de openbaar vervoerbedrijven en de vakbonden een aantal projecten gestart. Doel van deze projecten is het aantal geweldincidenten in het OV te laten afnemen. Een van deze initiatieven is deze bodycam.

Het aantal agressie-incidenten in het vervoersgebied van de RET tegen het personeel en reizigers is de laatste jaren afgenomen. Tegelijk is de aard van de incidenten die wel plaatsvinden ernstiger; het geweld is harder en meer op de persoon gericht. Helaas is elk incident één te veel. Gelukkig worden veel van deze persoonsgerichte incidenten door vaste camera’s in de rijtuigen en de stations opgenomen wat de bewijslast tegen een verdachte ten goede komt. Toch komt het voor dat incidenten net buiten het bereik van de vaste camera’s plaatsvinden of dat incidenten buiten een tram of een bus (verder) escaleren. Daarom kan het beeldmateriaal, dat door een bodycam is opgenomen, een waardevolle aanvulling voor de bewijslast zijn. Daarnaast is de verwachting dat bodycams met name preventief en de-escalerend werken als reizigers weten dat COV’ers de mogelijkheid hebben om misdragingen te filmen.

Per team van controleurs wordt tenminste één bodycam meegeven. De bodycams worden door de COV’er  op borsthoogte gedragen in een speciaal daarvoor ontwikkeld harnas. De collega’s kunnen zelf bepalen of zij de camera aanzetten. De COV’ers zijn blij met de komst van de camera’s. Zo ook COV-collega Lesley van Gilst: “Die camera’s zijn top. Hadden we jaren eerder moeten hebben. De Toezicht collega’s van Capelle aan den IJssel dragen ze ook en daar werkt het erg goed. Ik weet zeker dat deze camera’s bij de RET ook een hoop incidenten gaan voorkomen.”