Skip to content

De metro is 50 jaar!

9 februari 2018

Wat ooit begon als de eerste metrolijn van Nederland en de kortste van de wereld is inmiddels uitgegroeid tot een hoogwaardig metronetwerk. Een metronetwerk dat Rotterdam en de regio tot en met Den Haag met elkaar verbindt en waar dagelijks 300.000 reizigers gebruik van maken. "De metro is niet meer weg te denken uit Rotterdam en staat symbool voor de wederopbouw van onze stad," aldus Aboutaleb. Vandaag was hij, samen met Maurice Unck, directeur van de RET, de eerste bezoeker van de museummetro. Deze metro is de eerste die ooit in Rotterdam heeft gereden en is omgetoverd tot tentoonstelling. Maurice Unck: “De Rotterdamse metro heeft een prachtige historie die je in deze tentoonstelling direct waarneemt. Je ziet dat er iedere tien jaar goed vooruit is gekeken bij het ontwikkelen van het netwerk. Dat moeten we blijven doen.”  

50 jaar metro

In de jaren vijftig werd de komst van de metro voorbereid en op 9 februari 1968 was de eerste metrolijn van Nederland in Rotterdam een feit. Prinses Beatrix en Prins Claus maakten de eerste rit van Rotterdam Centraal naar Rotterdam Zuidplein. Destijds was de -nog geen 6 kilometer lange- metrolijn tussen Rotterdam Centraal Station en Rotterdam Zuidplein de kortste metrolijn van de wereld. Nu telt de metro ruim 160 kilometer spoor (twee richtingen) en is het metronetwerk niet meer weg te denken uit de regio Rotterdam.
Op metrostation Blaak (spoor richting Schiedam/de Akkers) kunnen reizigers zich in deze eerste metro uit 1968 onderdompelen in het verleden. Onder de genodigden waren ook enkele oud metrobestuurders van het eerste uur waaronder Hielke, (ook wel Piet) Ter Wal: “Ik hoorde bij de eerste vijf metrobestuurders, werd al snel leermeester en heb door de jaren heen tientallen bestuurders het vak geleerd. Nu met deze viering komen alle herinneringen weer terug. Ik heb destijds nog het metrovoertuig klaargemaakt voor de rit met prinses Beatrix, het was een mooie tijd.”

"En hoe meer mensen met het OV reizen, hoe minder files en parkeerproblemen er zijn"

Toekomstige reizigers

De RET kijkt met trots op dit verleden terug maar richt zich ook op de toekomst. Zo waren onder de genodigden de toekomstige reizigers van de Hoekse Lijn. Kinderen in de vijf gemeentes langs dit traject hebben onder begeleiding van de KunstPiloot vijf afzonderlijke kunstwerken gemaakt die op 9 februari als één geheel samen kwamen. De vijf verschillende onderdelen vormen samen de volledige metrolijn B. Met 40 kilometer, straks de langste metrolijn van Nederland. Het kunstwerk staat symbool voor de vijf gemeentes die door de toekomstige metrolijn B met elkaar verbonden worden. De kunstwerken werden onthuld door burgemeester Aboutaleb met behulp van de kinderen. 

Tien jaar vooruit kijken

Zowel de burgemeester als de directeur van de RET zijn druk bezig met de toekomstplannen van de metro in de stad en de regio. “Allereerst moet dit jaar de uitbreiding van metrolijn B over de Hoekse Lijn voltooid worden. Tegelijkertijd moeten we nu al verder kijken. Als we over tien jaar de stad en de regio nog steeds bereikbaar willen houden en niet willen dat de metro’s overvol zitten, moeten we nu aan de slag,” aldus Maurice Unck. Burgemeester Aboutaleb sluit daar bij aan: “Goed openbaar vervoer is essentieel voor de stad. Een goede infrastructuur en een goed OV-netwerk zijn belangrijke basisvoorwaarden voor ondernemers die zich hier willen vestigen. En hoe meer mensen met het OV reizen, hoe minder files en parkeerproblemen er zijn. Daar knappen de lucht en de buitenruimte van op. Met de metro of lightrail ben je snel en veilig op je bestemming.” Hoe het metronetwerk er in de randstad over vijftig jaar uitziet is nog gissen, maar over tien jaar hoopt de RET een lightrailverbinding tussen Dordrecht, Delft en Den Haag te realiseren. 

De tentoonstelling op metrostation Blaak is nog gratis toegankelijk voor het publiek tot dinsdag 13 februari 22:00 uur. Daarna wordt de metro overgedragen aan het Tram- en Metromuseum van Stichting RoMeo. Voor meer informatie, kijk op www.50jaarmetro.nl.