Skip to content

Duurzaam op weg

1 februari 2018

Duurzaam op weg

Op metrostation Slinge in Rotterdam zijn 544 zonnepanelen op het dak geplaatst. Deze zonnepanelen leveren energie vergelijkbaar met het energieverbruik van 50 huishoudens per jaar. De zonne-energie wordt gebruikt voor de verlichting in het station en de reisinformatie op de digitale reisinformatieborden. Dit is de eerste stap in een gezamenlijk initiatief van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), RET en HTM om het openbaar vervoer verder te verduurzamen.

Dick van Sluis, bestuurder Metropoolregio Rotterdam Den Haag: “De Metropoolregio wil de CO2 uitstoot door het verkeer met 30% verminderen in 2025. Daarom hebben wij samen met de RET en HTM afspraken gemaakt over het verduurzamen van het OV. Naast het invoeren van zero-emissiebussen in de stad, dragen ook relatief kleinere maatregelen zoals het gebruik van zonne-energie hieraan bij.”

Maurice Unck: “Metrostation Slinge is de eerste stap in de goede richting, we hebben nu 1 dak met zonnepanelen maar dat worden er wat de RET betreft veel meer. Mooi dat we hierin samen optrekken met collega-vervoerder HTM. Zo leveren we als OV bedrijven een belangrijke bijdrage aan de CO2 reductie in de regio.“

"We hebben nu 1 dak met zonnepanelen maar dat worden er wat de RET betreft veel meer." 

In potentie is het mogelijk om circa 30.000 zonnepanelen te plaatsen op RandstadRail- en metrostations, remises en kantoren van de vervoerders, zo blijkt uit een eerste verkenning van de partijen. Hoeveel zonnepanelen exact te plaatsen zijn, wordt momenteel onderzocht door RET en HTM. In ieder geval komen er deze zomer nog zonnepanelen bij op de metrostations Zuidplein, Rijnhaven en Maashaven.

Daarnaast onderzoeken de partijen de effecten voor het terugwinnen van remenergie bij tram en metro, komt er een studie naar de mogelijkheden van energiereductie bij tram en metro en stappen de vervoerders de komende tien jaar over op donkergroene stroom, deze elektriciteit wordt regionaal opgewekt.