Skip to content

RET: iKapitein wint Aardig Onderweg Award 2018

9 november 2018

RET: iKapitein wint Aardig Onderweg Award 2018

Rotterdam, 9 november 2018 - Het Rotterdamse initiatief iKapitein heeft de Aardig Onderweg Award 2018 gewonnen, een prijs die vervoersbedrijf RET uitreikt aan een veelbelovend initiatief dat de regio Rotterdam mooier, slimmer of duurzamer maakt. Maurice Unck, directeur van de RET, overhandigde in het Drijvend Paviljoen de award en een cheque van € 25.000,- aan Wesley dos Santos, oprichter van iKapitein. Daarnaast krijgt de winnaar spreektijd op TedX Rotterdam. Dos Santos: “Ik vind het geweldig dat ik met deze prijs mijn ambitie om plezier, innovatie en bewustwording te laten samenkomen op het Rotterdamse water kan waarmaken. Ik zal het geldbedrag gebruiken voor de aanschaf van een elektrische boot met vuilvanger.” 

De drie genomineerde kandidaten, BroodNodig, iKapitein en Maxed Guardian, pitchten op vrijdag 9 november hun initiatief voor een driekoppige jury in het Drijvend Paviljoen in Rotterdam. Daarnaast kon er al sinds woensdag 7 november online gestemd worden op de drie kandidaten. Deze stemmen en de bevindingen van de jury samen, bepaalden dat ikapitein de winnaar is van de Aardig Onderweg Award 2018. iKapitein wil graag doorpakken om plezier, innovatie en bewustwording te laten samenkomen op het Rotterdamse water. Oprichter Wesley dos Santos heeft plannen voor een volledig elektrische boot - inclusief interactief informatiescherm en een vuilvanger. Hij wil dat er over enkele jaren tientallen elektrische boten door de Rotterdamse binnenhavens varen.

Online stemmen

De RET organiseerde de Aardig Onderweg Award, ook wel AOA, dit jaar voor de achtste keer. Deze editie koos de vervoerder voor een andere aanpak, met meer nadruk op online communities. De RET zette vloggers in en online kon iedereen meestemmen. Daarnaast lag de nadruk op het vinden van innovatieve ideeën die Rotterdam op een technische, duurzame of sociale manier een beetje mooier maken. Maurice Unck: ”Wij voelen ons als vervoerder nauw verbonden met de stad, de omgeving en de mensen die er wonen en werken. Met deze award willen we een initiatief dat al aardig onderweg is, weer een stap verder helpen. Daarnaast zien we dat het voor alle twintig initiatieven die door de voorselectie komen iets oplevert. We generen publiciteit en alle initiatieven breiden via de Aardig Onderweg Award hun netwerk uit. We zetten daarmee voor alle deelnemers iets in beweging.”

AOA helpt winnaars op weg

Dat meedoen aan de AOA een belangrijke kick-start kan zijn, bleek uit voorgaande jaren. Zo lukte het streetartcollectief Rewriters010 om afgelopen zomer het Internationale streetartfestival Pow Wow naar Rotterdam te halen. “Zonder de RET hadden we dit nooit kunnen doen,” aldus Dave van der Heijden, een van de winnaars uit 2016. Maar ook voor de YETS Foundation, die kwetsbare jongeren via sport en begeleiding een goede start in de maatschappij wil bieden. Na het winnen van de AOA in 2017 won de stichting een Appeltje van Oranje, kregen ze Koningin Máxima op bezoek en kon de stichting een kantoor openen in Schiedam.

Peter Ottens nam zelf dit jaar plaats in de jury, samen met Allison van Dams (organisator TedX Rotterdam) en Philippe Raets (Voorzitter van het College van bestuur bij ROC Zadkine). Daarnaast werd de Aardig Onderweg Award online op de voet gevolgd door drie bekende Rotterdamse instagrammers: Derek Otte (stadsdichter), Jennie from the Blog en Merel Wildschut (de Groene Meisjes).