Skip to content

Staking 18 maart: reactie RET en gevolgen voor reizigers

15 maart 2019

Op maandag 18 maart wordt er bij de stadsvervoerders in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam en bij de NS op initiatief van de vakbonden gestaakt tussen 6.00 en 7.06. De directie van de RET staat niet achter een staking als middel. De RET doet er alles aan om reizigers zo goed mogelijk te informeren over de gevolgen. Alle bus-, tram- en metrodiensten die normaal gesproken vóór 6.00 zouden rijden, komen ook te vervallen.

De bonden staken 66 minuten omdat ze de pensioenleeftijd voor zware beroepen willen bevriezen op 66 jaar. Maurice Unck, algemeen directeur van de RET: "Als directie begrijpen we de zorgen die er leven over de stijging van de pensioenleeftijd bij zware beroepen. Maar ik keur het af dat dit kenbaar wordt gemaakt met een staking. Daarmee dupeer je reizigers, die hier verder buiten staan."

Om medewerkers te helpen zo lang mogelijk fit te blijven, biedt de RET collega’s verschillende mogelijkheden. Unck: "We hebben veel aandacht voor gezond werken en ouder worden, omdat dit steeds belangrijker wordt. Een voorbeeld daarvan is ons vitaliteitsprogramma, waarin we collega’s onder andere leefstijlcoaching, sportlessen en ontspanningstechnieken aanbieden."

Gevolgen voor reizigers

De RET heeft uit praktische overwegingen besloten om alle diensten die normaal zouden rijden vóór 6.00, te laten vervallen. Dat betekent dat er tot 7.06 geen bussen, trams en metro’s rijden op het netwerk van de RET. Dat geldt ook voor het vervangend vervoer voor de Hoekse Lijn. Na 7.06 zal de dienstregeling geleidelijk aan weer op gang komen. De Fast Ferry vaart wel gewoon, ook voor 7.06.

De RET raadt reizigers aan om hun reis uit te stellen tot na de staking en om als dat niet kan, voor een alternatief vervoermiddel te kiezen. Reizigers kunnen via de Real Time app en de reisplanner zien welke reismogelijkheden er zijn. Met uitzondering van het vervangend vervoer op de Hoekse Lijn geldt dat in de Real Time app en de reisplanner alleen de ritten staan die ook echt worden gereden – kloppende reisinformatie dus.

Raadpleeg voor meer reisinformatie ook de reizigerswebsite van de RET. Daar staan ook de juiste vertrektijden van de eerste bussen van het vervangend vervoer weergegeven.