Vernieuwing overweginstallatie metrostation Graskruid

Het vervangen van de overweginstallatie bij metrostation Graskruid maakt onderdeel uit van de complete herziening van 21 overwegen langs metrolijnen A en B in gebied Alexander. De vernieuwing bij metrostation Graskruid is de eerste van deze reeks.
De nieuwe installaties vergroten de veiligheid van overstekend verkeer en onze reizigers, beperken storingen en verkorten de reistijd van metroreizigers. Kijkt u hier voor meer algemene informatie over de overwegen.

Wat gebeurt er precies bij metrostation Graskruid?

De overweginstallatie bij metrostation Graskruid wordt geheel vernieuwd. De overweg krijgt hiermee dezelfde uitstraling als de bestaande overwegen op de RandstadRail en de Hoekse Lijn. Bij de werkzaamheden worden de slagboomkasten, bekabeling en verkeerslichten vervangen en worden andreaskruizen (een rood met wit kruis om spoorwegovergangen te markeren) geplaatst.
Tot slot wordt de nieuwe installatie gekoppeld aan het RET spoorbeveiligingssysteem.

Wij wonen in de buurt. Wat betekenen de werkzaamheden voor ons?

De werkzaamheden vinden plaats van woensdag 31 maart tot en met maandag 19 april.

Voorbereiding – 31 maart tot 6 april
Ter voorbereiding vinden er in de nacht van woensdag 31 maart op donderdag 1 april tot en met de nacht van vrijdag 2 op zaterdag 3 april kabelwerkzaamheden plaats.
In de nacht van maandag 5 op dinsdag 6 april worden de laatste voorbereidingen getroffen en de benodigde bebording en afzettingen geplaatst. Er wordt in deze nachten gewerkt van 01.00 tot 05.00 uur.

Vernieuwen installatie – 6 tot en met 19 april
Van dinsdag 6 tot en met maandagochtend 19 april wordt de overweginstallatie vervangen. Er wordt in deze periode hoofdzakelijk gewerkt tussen 08.00 en 17.00 uur. Om ervoor te zorgen dat de metro kan blijven rijden tijdens de uitvoering, is het noodzakelijk om in enkele nachten werkzaamheden uit te voeren die dicht bij de sporen plaatsvinden. In deze nachten worden tussen 01.00 en 05.00 uur kabelgeulen gegraven en kabels gelegd. In de laatste nacht worden tussen 01.00 en 05.00 uur de bebording en afzettingen weer verwijderd.

Mogelijke uitloop
Bij eventuele tegenvallers kan het nodig zijn enkele dagen en/ of nachten langer door te werken tot zaterdag 23 april. Uiteraard proberen wij dit waar mogelijk te voorkomen.

Het vernieuwen van de installatie, evenals het aan- en afvoeren van materialen door werkverkeer, kan geluidshinder veroorzaken. De kabelwerkzaamheden in de nacht zullen naar verwachting beperkte hinder geven.
In de groenstrook ten zuidoosten (zijde Bolkruid) van de overweg richt de aannemer een bouwterrein met bouwkeet in. Tevens zullen langs het grasveld auto’s van werknemers geparkeerd worden tijdens de werkzaamheden.

Verkeer en reizigers
Om de overweg open te houden voor voetgangers vinden de werkzaamheden in fasen plaats en worden verkeersregelaars ingezet. De overweg is tijdens de werkzaamheden afgesloten voor fietsers. Zij worden omgeleid.
De werkzaamheden hebben geen gevolgen voor metroreizigers.