Vernieuwing overweg Hesseplaats en Martin Luther Kingweg

Het vervangen van de overweginstallaties bij Hesseplaats en de Martin Luther Kingweg maakt onderdeel uit van de complete herziening van 21 overwegen langs metrolijnen A en B in gebied Alexander. 
De nieuwe installaties vergroten de veiligheid van overstekend verkeer en onze reizigers, beperken storingen en verkorten de reistijd van metroreizigers. Kijkt u hier voor meer algemene informatie over de overwegen.

Wat gebeurt er precies?

De overweginstallaties worden geheel vernieuwd. De overwegen krijgt hiermee dezelfde uitstraling als de bestaande overwegen op de RandstadRail en de Hoekse Lijn. Bij de werkzaamheden worden de slagboomkasten, bekabeling en verkeerslichten vervangen en worden andreaskruizen (een rood met wit kruis om spoorwegovergangen te markeren) geplaatst.

Tot slot worden de nieuwe installaties gekoppeld aan het RET spoorbeveiligingssysteem. 
In de zomer van 2021 zijn ter voorbereiding al kabelwerkzaamheden uitgevoerd bij Hesseplaats.

Wij wonen in de buurt. Wat betekenen de werkzaamheden voor ons?

Overweg Hesseplaats

  • In de nacht van zondag 20 op maandag 21 februari worden de laatste voorbereidingen getroffen en de benodigde bebording en afzettingen geplaatst. Er wordt in deze nacht gewerkt van 01.00 tot 05.00 uur.
  • Van maandag 21 februari tot en met zondag 6 maart vernieuwen we de overweginstallatie. Er wordt in deze periode hoofdzakelijk gewerkt tussen 08.00 en 17.00 uur. Om ervoor te zorgen dat de metro kan blijven rijden tijdens de uitvoering, is het noodzakelijk om in enkele nachten werkzaamheden uit te voeren die dicht bij de sporen plaatsvinden. In deze nachten worden tussen 01.00 en 05.00 uur kabelgeulen gegraven en kabels gelegd. In de laatste nacht worden tussen 01.00 en 05.00 uur de bebording en afzettingen weer verwijderd.

Overweg Martin Luther Kingweg

  • Ter voorbereiding vinden er in de nacht van maandag 7 op dinsdag 8 maart tot en met de nacht van vrijdag 11 op zaterdag 12 maart kabelwerkzaamheden plaats. In de nacht van zondag 13 op maandag 14 maart worden de laatste voorbereidingen getroffen en de benodigde bebording en afzettingen geplaatst. Er wordt in deze nachten gewerkt van 01.00 tot 05.00 uur.
  • Van maandag 14 maart tot en met zondag 27 maart vernieuwen we de overweginstallatie. Er wordt in deze periode 24 uur per dag gewerkt. Om ervoor te zorgen dat het verkeer overdag kan blijven rijden, is het noodzakelijk om ook in de avond en nacht werkzaamheden uit te voeren. In de laatste nacht worden de bebording en afzettingen weer verwijderd.

Mogelijke uitloop

Bij eventuele tegenvallers kan het nodig zijn enkele dagen en/ of nachten langer door te werken. Uiteraard proberen wij dit waar mogelijk te voorkomen. 

Het vernieuwen van de installatie, evenals het aan- en afvoeren van materialen door werkverkeer, kan geluidshinder veroorzaken. De kabelwerkzaamheden in de nacht zullen naar verwachting beperkte hinder geven.

Verkeer en reizigers

  • Van 21 februari tot en met 6 maart is de overweg bij winkelcentrum Hesseplaats afgesloten. Voetgangers en fietsers worden omgeleid naar overweg Martin Luther Kingweg.
  • Metrostation Hesseplaats is in deze periode enkel toegankelijk vanuit de Martin Luther Kingweg.
  • Van 14 tot en met 27 maart is de overweg Martin Luther Kingweg van 21.00 tot 06.00 uur afgesloten voor autoverkeer, met uitzondering van buslijn 35 en hulpdiensten. Verkeer wordt omgeleid via de President Wilsonweg en John Mottweg. 
  • In deze periode zijn de beide fietsoversteken en de oostelijke voetgangersoversteek op de overweg Martin Luther Kingweg afgesloten. De voetgangersoversteek aan de zijde van metrostation Hesseplaats blijft open tijdens de werkzaamheden.

De werkzaamheden hebben geen gevolgen voor de dienstregeling van de metro en bus 35.