Werkzaamheden gelijkrichterstations metrolijnen A, B en C

De RET voert grootschalige werkzaamheden uit aan de energievoorziening van metrolijnen A, B en C. Om ervoor te zorgen dat de metro ook in de toekomst een betrouwbaar vervoermiddel blijft worden de gelijkrichterstations vernieuwd en zijn inmiddels de tussenliggende kabels vervangen.
Met tientallen kilometers kabels, 11 gelijkrichterstations en 2,5 jaar werk is het voor de RET een groot project.

Wat is een gelijkrichterstation?

Een gelijkrichterstation zorgt ervoor dat de metro’s stroom krijgen om te kunnen rijden. Het is een gebouw vol technische installaties. Deze installaties zijn 30 jaar oud en daardoor toe aan vervanging.

Wat gebeurt er precies?

Om de metro te kunnen laten rijden zijn alle gelijkrichterstations nodig. We kunnen dus niet zomaar een station uitschakelen en vernieuwen. Daarom wordt er per gelijkrichterstations eerst een tijdelijk gelijkrichterstation ingericht. Pas als deze tijdelijke installatie goed werkt wordt het bestaande gelijkrichterstation omgebouwd.
In totaal staan er langs metrolijnen A, B en C elf van deze gelijkrichterstations.

Waar wordt er de komende periode gewerkt?

Het gelijkrichterstation Prinsenlaan is inmiddels vernieuwd. Op donderdag 30 juli wordt het tijdelijke gelijkrichterstation verhuisd van Prinsenlaan naar gelijkrichterstation Binnenhof. Dit station ligt aan de zuidzijde van metrostation Binnenhof, op de Hertzplaats. 

Het tijdelijke station bestaat uit een aantal containers die met een kraan op locatie worden gehesen. Naast de containers wordt er een bouwkeet geplaatst voor het bouwpersoneel.

Als het tijdelijke station is ingericht, starten we met het vernieuwen van de installaties in het vaste gelijkrichterstation. Deze werkzaamheden duren tot het einde van het jaar.

Ik woon in de buurt, wat betekenen de werkzaamheden voor mij?

Als gevolg van de werkzaamheden aan de gelijkrichterstations kunt u te maken krijgen met geluidshinder en transporten voor de aanvoer en afvoer van de installaties.

Het vernieuwen van de installatie in het gelijkrichterstation vindt in het gebouw plaats. U zult hierdoor naar verwachting geringe geluidshinder ervaren door deze werkzaamheden.