Werkzaamheden gelijkrichterstations metrolijnen A, B en C

De RET voert de komende jaren grootschalige werkzaamheden uit aan de energievoorziening van metrolijnen A, B en C. Om ervoor te zorgen dat de metro ook in de toekomst een betrouwbaar vervoermiddel blijft worden de gelijkrichterstations vernieuwd en de tussenliggende kabels vervangen.
Met tientallen kilometers kabels, 11 gelijkrichterstations en 2,5 jaar werk is het voor de RET een groot project.

Wat is een gelijkrichterstation?

Een gelijkrichterstation zorgt ervoor dat de metro’s stroom krijgen om te kunnen rijden. Het is een gebouw vol technische installaties. Deze installaties zijn 30 jaar oud en daardoor toe aan vervanging.

Wat gebeurt er precies?

Om de metro te kunnen laten rijden zijn alle gelijkrichterstations nodig. We kunnen dus niet zomaar een station uitschakelen en vernieuwen. Daarom wordt er per gelijkrichterstations eerst een tijdelijk gelijkrichterstation ingericht. Pas als deze tijdelijke installatie goed werkt wordt het bestaande gelijkrichterstation omgebouwd.
In totaal staan er langs metrolijnen A, B en C elf van deze gelijkrichterstations.

Waar wordt er de komende periode gewerkt?

Het eerste gelijkrichterstation dat wordt vernieuwd is gelijkrichterstation Prinsenlaan. Dit station staat langs de Prins Alexanderlaan ter hoogte van Sportvereniging Alexandria '66.

De tijdelijke installatie is al geplaatst. In mei starten de werkzaamheden voor het vernieuwen van het gelijkrichterstation. Omdat de nieuwe installatie veel groter is en niet zomaar door de bestaande deur naar binnen kan, zal ook de gevel van het gebouwtje aangepast worden.

Vanaf 8 april worden de kabels tussen de gelijkrichterstations bij metrostations Capelsebrug en Alexander vernieuwd. Hierbij worden per vakken van 500 meter de oude kabels opgegraven en nieuwe kabels gelegd. Per vak duurt dit ongeveer 4 weken.

Ik woon in de buurt, wat betekenen de werkzaamheden voor mij?

De kabel-werkzaamheden vinden grotendeels plaats in groenstroken. Er wordt gewerkt tussen 07.00 en 16.00 uur.

Het kabeltracé kruist her en der ook wegen. Op kleinere wegen vinden hier de werkzaamheden overdag en buiten de spits plaats. Bij grotere, drukkere, wegen vinden de werkzaamheden in de nacht plaats. Met behulp van verkeersregelaars worden de wegen open gehouden voor verkeer. 

Als gevolg van de werkzaamheden aan de gelijkrichterstations kunt u te maken krijgen met geluidshinder en transporten voor de aanvoer en afvoer van de installaties.