Vernieuwing gelijkrichterstation Havenstraat

De RET voert op dit moment werkzaamheden uit aan de energievoorziening van metrolijnen A, B en C. Om ervoor te zorgen dat de metro ook in de toekomst een betrouwbaar vervoermiddel blijft, worden de installaties van de elf gelijkrichterstations vernieuwd. Vanaf 9 januari 2023 vernieuwen we het gelijkrichterstation bij de Havenstraat. 

Waar staat het gelijkrichterstation bij de Havenstraat?

Het gelijkrichterstation ligt onder de grond, ter hoogte van de busparkeerplaats aan het einde van de Havenstraat. (Vlak voor de Lage Erfbrug.) Het gelijkrichterstation is te bereiken via een luik onder de stoep.

Wat is een gelijkrichterstation?

Een gelijkrichterstation zorgt ervoor dat de metro’s stroom krijgen om te kunnen rijden. Het is een ruimte vol technische installaties. Deze installaties zijn 30 jaar oud en daardoor toe aan vervanging.

Wat gebeurt er precies?

Om de metro te kunnen laten rijden zijn alle gelijkrichterstations nodig. We kunnen dus niet zomaar een station uitschakelen en vernieuwen. Daarom richten we per gelijkrichterstation eerst een tijdelijk gelijkrichterstation in. Pas als deze tijdelijke installatie goed werkt, bouwen we het bestaande gelijkrichterstation om.
In totaal staan er langs metrolijnen A, B en C elf van deze gelijkrichterstations.

Hoe ziet de planning van de werkzaamheden eruit?

De planning van de werkzaamheden ziet er op dit moment zo uit.

  • Op 9 januari richten we de bouwplaats in op de stoep langs de Coolhaven, ter hoogte van de busparkeerplaats.
  • Vervolgens plaatsen we het tijdelijke gelijkrichterstation op het bouwterrein.
  • Als de tijdelijke installatie goed werkt, verwijderen we in februari de oude installatie
  • Daarna plaatsen we de nieuwe installatie onder de grond
  • Vanaf half april testen we de installatie 
  • We verwachten eind mei 2023 helemaal klaar te zijn met de werkzaamheden.

Wij wonen in de buurt, wat betekenen de werkzaamheden voor ons?

Door de werkzaamheden aan het gelijkrichterstation kunt u te maken krijgen met geluidshinder en transporten voor de aanvoer en afvoer van de installaties.
De tijdelijke installatie maakt soms een brommend geluid. Dit gebeurt wanneer een metro optrekt. Dit is normaal en dus niets om u zorgen over te maken.
Het vernieuwen van de installatie in het gelijkrichterstation vindt onder de grond plaats. U zult hierdoor naar verwachting beperkte geluidshinder ervaren door deze werkzaamheden.

Gevolgen voor het verkeer
Om onderdelen in en uit het gelijkrichterstation te hijsen, is op sommige momenten de straat afgesloten. Op dit moment is nog niet bekend wanneer dat precies gebeurt. We informeren u hierover met borden op straat.

De werkzaamheden hebben geen gevolgen voor metroreizigers.