Werkzaamheden Roseknoop

De impact van de werkzaamheden van de gemeente Rotterdam aan de Roseknoop kruising duren lang en hebben direct effect op tram, bus en metro (extra drukte). Reizigers die via Rotterdam Zuid reizen moeten rekening houden met extra reistijd. 

Allereerst over de werkzaamheden, wat gaat er gebeuren en waarom? De Roseknoop is het gebied tussen de 2e Rosestraat, Colosseumweg, Laan op Zuid, Beijerlandselaan, Hilledijk/Putselaan en het Varkenoordseviaduct. De dijk wordt hier opgehoogd, het riool wordt vervangen en de trambaan wordt vernieuwd. De werkzaamheden zijn noodzakelijk, de dijk is verzakt en heeft onderhoud nodig. Uiteindelijk leidt de nieuwe inrichting van het gebied tot veiligere wegen en betere bereikbaarheid en doorstroming. Uitgebreide informatie over de werkzaamheden vind je hier: rotterdam.nl/roseknoop.

Vernieuwen spoor

  • Binnen het werkgebied van de Roseknoop wordt het tramspoor vervangen van 1 mei tot 1 november 2023.
  • Ten noorden van het werkgebied van Roseknoop sluiten de sporen aan op het spoor van de Laan op Zuid. De RET vervangt daarom gelijktijdig ook het spoor op de Laan op Zuid van 1 mei tot 21 augustus 2023.
  • Tijdens de werkzaamheden aan de Roseknoop zullen ook twee wissels bij de keerlus op de Stadionweg worden vervangen. Deze werkzaamheden vinden in de zomer van 2023 plaats. Afhankelijk van evenementen in of rond De Kuip. Deze werkzaamheden duren maximaal 2 weken. 

Wat betekent het voor reizigers?

De werkzaamheden vinden plaats in verschillende fases waarbij de fase tussen mei 2023 en oktober 2023 de meeste impact zal hebben. In die periode is er geen tramverkeer mogelijk tussen het Wilheminaplein en de Keizerswaard/Randweg. 

• Tussen januari en eind april 2023 is de Rosestraat afgesloten met impact op lijn 20, 25, 66 en 77. Er zal die periode een vervangende tramlijn rijden onder lijnnummer 125. 
• Van mei t/m oktober 2023 is de gehele kruising afgesloten met impact op lijn 12, 20, 23, 25, 66 en 77. Er zal die periode een vervangende tramlijn rijden onder lijnnummer 125 en een pendelbus rijden onder lijnnummer 175.
• Van november 2023 t/m september 2024 is de Rosestraat nog afgesloten met impact op lijn 20, 25, 66 en 77. Er zal die periode een vervangende tramlijn rijden onder lijnnummer 125.

Vanaf begin november is er meer informatie beschikbaar over de exacte omleidingen. Voor nu geven deze drie kaartjes de situatie weer in volgorde zoals hierboven genoemd:

 

De kaartjes zijn nog onder voorbehoud van aanpassingen.

Stalling en onderhoud trams

De werkzaamheden vinden plaats aan de zuidkant, maar hebben óók impact aan de noordkant van de stad. In de periode van mei t/m oktober 2023 kunnen de trams die rijden aan de noordkant, ‘s nachts geen gebruik maken van de gebruikelijke remise aan de zuidkant (Beverwaard). De trams worden in deze periode aan de noordkant van de stad gestald, bij de tramremise Kralingen en op het RET-terrein aan de Kleiweg/Ceintuurbaan.