Skip to content

Werkzaamheden tram Nieuwe Binnenweg

Van 28 augustus tot en met 18 november vervangt de RET de tramsporen op de Nieuwe Binnenweg, tussen de Gaffelstraat en de ‘s-Gravendijkwal. Na jaren van intensief gebruik zijn de sporen aan vernieuwing toe.

Update 22-9: De werkzaamheden tussen de Gaffelstraat en de Mathenesserlaan duren twee dagen langer. Door de vele regen was het niet mogelijk eerder te asfalteren. Vanaf woensdag 27 september is de Nieuwe Binnenweg hier weer open voor al het verkeer.

Update 15-9: De data van de fasen waarin we werken zijn aangepast. De eerste fase van de werkzaamheden verloopt voorspoedig en zal een week korter duren. Daardoor start de tweede fase, rondom de kruising met de Mathenesserlaan, een week eerder. We verwachten voor de laatste fase van de werkzaamheden, tussen de Mathenesserlaan en de ’s-Gravendijkwal, een week langer nodig te hebben dan eerder ingeschat. De nieuwe data vindt u hier onder.

Waar en wanneer werken we precies?

Om de buurt zo goed mogelijk bereikbaar te houden werken we in drie fasen.

  • Van 28 augustus tot en met 24 september vervangen we de tramsporen op de Nieuwe Binnenweg, vanaf de Gaffelstraat tot aan de Mathenesserlaan.
  • Van 25 september tot en met 22 oktober vervangen we de tramsporen op en rond de kruising van de Nieuwe Binnenweg met de Mathenesserlaan.
  • Van 23 oktober tot en met 17 november vervangen we de tramsporen op de Nieuwe Binnenweg, tussen de Mathenesserlaan en de ’s-Gravendijkwal.

Wij wonen in de buurt. Wat betekenen de werkzaamheden voor ons?

Tijdens de werkzaamheden kunt u harde geluiden horen door de machines die we moeten gebruiken om de sporen te vervangen. Vooral het slopen van de bestaande sporen in het asfalt kan geluidshinder veroorzaken.
Automobilisten, fietsers en reizigers krijgen te maken met omleidingen en langere reistijd. We begrijpen dat dat vervelend is. Wij doen ons best de hinder zoveel mogelijk te beperken.

Werktijden
We werken van maandag tot en met zaterdag. Van 28 augustus tot en met 29 oktober werken we van 07.00 tot 18.00 uur. Van 30 oktober tot en met 17 november werken we van 09.00 tot 19.00 uur. In elke fase werken we een aantal dagen door tot 22.00 uur.
In de nacht van 29 op 30 augustus slijpen we een stuk spoor uit de trambaan en halen we de elektrische spanning van de bovenleiding van de trambaan. Zo kunnen we veilig werken aan de trambaan. Als het werk tegenzit kan het nodig zijn vaker tot in de avond of op zondag door te werken. Uiteraard doen we ons best dat zoveel mogelijk te voorkomen.

Bereikbaarheid en verkeer
Per fase is de Nieuwe Binnenweg, op het stuk waar gewerkt wordt, afgesloten voor automobilisten en fietsers. Als we op de kruising werken met de Mathenesserlaan leiden we fietsers langs het werkgebied.
De straat blijft altijd open voor voetgangers. Zo blijven alle woningen, winkels en bedrijven bereikbaar. Ook stellen we aan het eind van een paar straten tijdelijk tweerichtingsverkeer in om alle huizen in deze straten bereikbaar te houden.

Op onderstaande plattegronden ziet u de omleidingen per fase.

Fase 1, omleidingen van 28 augustus tot en met 1 oktober.
We keren tijdelijk het eenrichtingsverkeer op de Gaffelstraat om. Zo houden we de Josephstraat bereikbaar. Ook
op de Van Speykstraat passen we tijdelijk de rijrichting aan. Zo is de straat bereikbaar vanuit de Schietbaanstraat.

 

Fase 2, omleidingen van 2 tot en met 29 oktober.

 

Fase 3, omleidingen van 30 oktober tot en met 17 november.


Parkeren

Heeft u een parkeervergunning? Op de afgesloten stukken van de Nieuwe Binnenweg kunt u ook buiten de winkeltijden tijdelijk geen gebruik maken van de parkeerplaatsen. In de delen  aan straten waar we tijdelijk tweerichtingsverkeer instellen, vervalt tijdelijk een aantal  parkeerplaatsen om ruimte te maken voor auto’s die elkaar moeten passeren.
U kunt uw auto verderop in uw parkeersector parkeren. Houdt u er rekening mee dat u daardoor mogelijk wat verder moet lopen van en naar uw parkeerplaats dan u gewend bent.

Bereikbaarheid brandweer en ambulance – parkeren fietsen
In elke fase halen we op de stoepen langs het werkgebied tijdelijk het straatmeubilair, zoals prullenbakken en fietsnietjes, weg. Dat doen we zodat de brandweer en ambulances in geval van nood over de stoep alle woningen kunnen bereiken. We geven vooraf met borden aan welke fietsnietjes tijdelijk weggehaald worden en vanaf wanneer er niet meer geparkeerd mag worden.
Mochten er fietsen aan de fietsnietjes vast blijven staan, dan worden deze in het fietspunt van de gemeente Rotterdam geplaatst. Het fietspunt is op Koperstraat 23 in Rotterdam.

Bijzondere omstandigheden
Woont u aan het afgesloten gebied, gaat u bijvoorbeeld verhuizen en is dat lastig door de werkzaamheden? Neem dan contact op met de klantenservice van de RET (zie de contactgegevens onderaan deze brief). Dan bekijken we samen hoe we u zo goed mogelijk kunnen helpen.

Huisvuil
Eind september verplaatsen we tijdelijk de afvalcontainer op de Mathenesserlaan (ter hoogte van nummer 192) naar de kruising Mathenesserlaan – ’s-Gravenwijkwal. Na 29 oktober plaatsen we de container weer terug. Dit is nodig in verband met de werkzaamheden op de kruising Mathenesserlaan – Nieuwe Binnenweg.

Reizigers

  • Van 28 augustus tot en met 17 november rijdt tramlijn 4 niet tussen Rotterdam Centraal en het Heemraadsplein.
    Reizigers kunnen in deze periode tussen Heemraadsplein en Dijkzigt gebruik maken van tijdelijke pendelbus 704. De route is als volgt: Heemraadsplein, Claes de Vrieselaan, Dijkzigt Metro, Wytemaweg, Dijkzigt Metro, ’s-Gravendijkwal, Claes de Vrieselaan, Heemraadsplein. Het pendelbusje is een 8-persoons, rolstoeltoegankelijk taxibusje en rijdt van maandag t/m vrijdag van 07:00 t/m 19:00 uur en op zaterdag van 09:00 t/m 19:00 uur. Op zondag rijdt het busje niet.
  • Van 25 september tot en met 22 oktober rijden buslijnen 32 en 44 een aangepaste route en dienstregeling.

Kijk voor meer informatie op ret.nl/omleidingen.
Houd rekening met gewijzigde routes, langere reistijd en aangepaste vertrektijden.
Plan uw reis vooraf op ret.nl of maak gebruik van de RET App.