Werkzaamheden trambaan kruising Vasteland - Westzeedijk

Van 16 juli tot en met 16 oktober vernieuwt de RET de tramsporen op de kruising Vasteland – Westzeedijk – Scheeptimmermanslaan. Na jaren van intensief gebruik zijn de sporen aan vervanging toe. Door deze werkzaamheden zorgt de RET ervoor dat de tram ook in de toekomst een veilige, snelle en comfortabele verbinding blijft met zo min mogelijk hinder voor de omgeving. 
De gemeente Rotterdam vervangt tijdens de werkzaamheden het asfalt op de noordelijke rijbanen van de Westzeedijk, vanaf de kruising Vasteland tot aan het Droogleever Fortuynplein. Tevens verbetert de gemeente de veiligheid en doorstroming voor fietsers en voetgangers op de kruising Vasteland – Westzeedijk en wordt de gehele verkeersregelinstallatie op de kruising vernieuwd.

Afbeelding 1: de werkgebieden in beeld.


update avond- en nachtwerkzaamheden

 • Nacht van maandag 19 (vanaf 20.00 uur) op dinsdag 20 september.
 • 20 september van 20.00 tot 24.00 uur.
 • Nacht van zondag 28 (vanaf 20.00 uur) op maandag 29 september (bovenleiding).

Wij wonen in de buurt, wat betekenen de werkzaamheden voor ons?

Het vervangen van de sporen en het aan- en afvoeren van materialen door werkverkeer kan geluidshinder veroorzaken. 
Reizigers en verkeer dienen rekening te houden met omleidingen.

Wat betekenen de werkzaamheden voor het verkeer?

De werkzaamheden aan de tramsporen en ook het asfalteren van de Westzeedijk, vinden in verschillende fasen plaats om de hinder voor het verkeer zoveel mogelijk te beperken. Hinder is echter niet te voorkomen.

Verkeer Vasteland – Westzeedijk:

 • Op het Vasteland en de Westzeedijk zijn tijdens de werkzaamheden minder rijbanen beschikbaar. Om het verkeer op het Vasteland en de Westzeedijk zoveel mogelijk te beperken, wordt doorgaand verkeer gedurende de gehele periode van de werkzaamheden geadviseerd om te rijden.
 • Van 25 juli tot en met 24 september is er geen autoverkeer mogelijk vanuit het Vasteland naar de Westzeedijk. Uitzondering hierop zijn de weekenden van Rotterdam Unlimited en de Wereldhavendagen waarin het Vasteland open is voor verkeer.
 • Van 5 tot en met 24 september is er tevens geen autoverkeer mogelijk vanuit de Westzeedijk naar het Vasteland.

Verkeer Scheepvaartkwartier uit:

 • Van 25 juli tot en met 24 september is het voor autoverkeer niet mogelijk vanuit de Scheepstimmermanslaan linksaf te slaan richting de Westzeedijk.
 • Het blijft te allen tijde mogelijk om de Scheepstimmermanslaan uit te rijden naar het Vasteland.

Verkeer Scheepvaartkwartier in:

 • Van 25 juli tot en met 24 september is het voor verkeer niet mogelijk vanuit het Vasteland de Scheepstimmermanslaan in te rijden. De Scheepstimmermanslaan is in deze periode wel bereikbaar vanuit de Westzeedijk.
 • Van 5 tot en 24 september is het voor autoverkeer ook vanuit de Westzeedijk niet mogelijk om de Scheepstimmermanslaan in te rijden. Autoverkeer naar het Scheepvaartkwartier kan gebruik maken van de Kievitslaan. Vrachtwagens kunnen gebruik maken van de Parkhaven.

Verkeer Westersingel:

 • Van 25 juli tot en met 24 september is het vanuit de Westersingel alleen mogelijk rechtsaf te slaan naar de Westzeedijk. Autoverkeer wordt vervolgens voor de Kunsthal naar de Beneden Westzeedijk geleid.
 • Met uitzondering van de periode van 16 augustus tot en vrijdag 2 september. Dan is de Westersingel afgesloten aan de zijde van het Vasteland/ de Westzeedijk.

Wat betekenen de werkzaamheden voor reizigers?

De werkzaamheden hebben gevolgen voor tramlijnen 7 en 8. 

 • Tramlijn 7 wordt tijdens de werkzaamheden ingekort tot Woudestein – Rotterdam Centraal. 
 • Tramlijn 8 wordt tijdens de werkzaamheden ingekort worden tot Kleiweg – Oostplein.
 • Tramlijn 18 rijdt tijdens de werkzaamheden op de route Spangen – Parksluizen. 

Deelvervoer

Om je reis rondom de werkzaamheden gemakkelijker te maken, kun je gebruik maken van deelvervoer op drie verschillende locaties: Willemsplein, Westplein en Kievitslaan.

Op deze locaties vind je deelbakfietsen van Baqme, deelscooters van Go Sharing, Check en Felyx en deelfietsen van DonkeyRepublic.

Krijg gratis rijminuten
Maak je gebruik van het deelvervoer op deze locaties, dan kun je gratis rijminuten krijgen. Met de code HUBS010 ontvang je 30 gratis minuten voor de deelscooter of -fiets, of 15 gratis minuten bij het eerste gebruik van een deelbakfiets.

Extra korting
Zet je je deelvoertuig (weer) netjes in een van de hubs in het Scheepvaartkwartier, dan krijg je bij sommige aanbieders nog een extra korting op je volgende rit.  

Bekijk hier de folder met uitgebreide reisinformatie.

Plattegronden van de komende fasen:

 


Afbeelding 2: Van 5 tot en met 24 september. Westzeedijk - Vasteland afgesloten in beide richtingen. Scheepvaartkwartier via Kievitslaan.

Afbeelding 3: Van 5 tot en met 24 september. Westzeedijk - Vasteland afgesloten in beide richtingen. Vrachtverkeer naar Scheepvaartkwartier via de Parkhaven.

 

Afbeelding 4: Van 25 september tot en met 16 oktober. Afrondende werkzaamheden. 

 

Afbeelding 5: Tijdens Rotterdam Unlimited en de Wereldhavendagen zijn het Vasteland en de Westzeedijk open voor doorgaand verkeer.