Betere samenwerking politie Rotterdam en RET-BOA’s maakt slimmere inzet mogelijk
30 juli 2021
Rotterdam, 30 juli 2021 – De verbeterde samenwerking die de RET en de politie vanaf 2020 geleidelijk uitrolden, maakt het voor beide partijen mogelijk om hun mensen slimmer in te zetten. Een welkome efficiëncyslag in tijden waarin politie en BOA’s er steeds meer taken bij krijgen. Tijdens het project konden RET-BOA’s op afstand de identiteit van staande gehouden personen digitaal checken bij de politie. Ook konden zij arrestanten zelfstandig overbrengen naar politiebureaus in het RET-vervoersgebied.
Door de samenwerking is het niet meer nodig dat politiemensen bij twijfel over de identiteit van een staande gehouden persoon naar de RET-BOA’s toe komen voor een check. Ook is de komst van de politie niet meer nodig voor of het overbrengen van arrestanten naar het bureau. Behalve dat dit uren werk bespaart, verkleint het de kans op escalatie. Staande of aangehouden worden vindt niemand leuk en stuit soms op weerstand. Door de nieuwe manier van werken wordt de wachttijd op een identiteitscheck en het overbrengen naar het bureau aanzienlijk korter. Dit werkt de-escalerend. De combinatie van beide projecten wordt zowel de RET als de politie als positief ervaren.
Win-winsituatie, toepassing in heel Nederland maakt slimmere inzet door het hele land mogelijk
Eiso Broersma, vanuit de RET verantwoordelijk voor de voorbereiding en implementatie van het project: “We zijn erg positief over de uitkomsten. Het is een win-winsituatie: het levert RET-BOA’s en politiemensen, die al veel werk op hun bordje hebben, tijd op voor andere werkzaamheden. En het kan aangehouden personen een hoop ergernis besparen. Daarnaast beperkt de samenwerking de hinder die reizigers kunnen ondervinden in de vorm van vertragingen.”
Marc Wesselius, hoofdinspecteur bij de politie en Direct toezichthouder Buitengewoon Opsporingsambtenaren: “Dit project laat zien dat de BOA’s van de RET bezig zijn met een flinke professionaliseringsslag. De samenwerking is uniek in Nederland en verdient navolging. Het laat zich uittekenen dat dit politiemensen en BOA’s veel slimmer kunnen werken als dit breder wordt uitgerold. Uren die hard nodig zijn om andere taken uit te voeren. Ik nodig andere regio’s dan ook van harte uit om bij ons een kijkje in de keuken te nemen.”
Hoe het werkt
De identiteitscheck op afstand vindt plaats doordat de RET-BOA via een beveiligde route inbelt naar de meldkamer van de politie en in samenwerking met de daar werkzame politiefunctionaris de identiteit van de staande gehouden verdachte vaststelt. Kan de identiteit niet worden vastgesteld, dan brengt de RET-BOA de verdachte zelfstandig naar het politiebureau. De RET gebruikt daarvoor busjes die geschikt zijn voor het vervoer van arrestanten.
Omdat het project goed is uitgepakt, wordt deze werkwijze per 1 augustus omgezet in standaardbeleid. Om die reden is de aanpak ook opgenomen in het hernieuwde Regionale Handhavingsarrangement van de gemeente Rotterdam, politie, Openbaar Ministerie en de RET.