Skip to content

BOA’s RET mogen arrestanten overbrengen naar politie

30 september 2020

BOA’s RET mogen arrestanten overbrengen naar politie

Rotterdam, 1 oktober 2020 – Vanaf vandaag mogen BOA’s van de RET zelf arrestanten overbrengen naar het politiebureau. Hiermee gaan zowel politie, verdachte als BOA erop vooruit. Zij hoeven niet meer te wachten totdat de politie ter plaatse is. Daarmee wordt de kans op frustratie en escalatie tijdens het wachten verkleind. Naast de BOA’s van collega-vervoerder HTM, zijn de RET-BOA’s de enige in Nederland die deze bevoegdheid hebben.

In juni dit jaar kregen de BOA’s van de RET al de mogelijkheid om op afstand een ID-check te doen bij de politie. Deze check is bij twijfel over de identiteit van de verdachte nodig om een proces verbaal uit te kunnen schrijven. Ook hiervoor moest de politie voorheen fysiek aanwezig zijn. De politie wisselt de gegevens nu uit met de RET-BOA’s via de het beveiligde communicatiesysteem van de veiligheidsafdeling van de RET.

Van alleen Rotterdam Centrum naar hele vervoersgebied

De uitrol van deze nieuwe regels vindt in drie fasen plaats. Per 1 oktober kunnen onze BOA’s arrestanten overbrengen naar de politiebureaus in het centrumgebied: naar bureau Doelwater (achter de Coolsingel) en bureau bij Marconiplein. Fase twee start in december dit jaar. Vanaf dat moment kan de RET arrestanten overbrengen naar alle politiebureaus in Rotterdam. Fase drie gaat in februari 2021 in. Dan kunnen we verdachten overbrengen naar politiebureaus in ons hele vervoersgebied.

Goed voorbeeld doet volgen

De politie wil dat ook andere BOA’s in de toekomst de gelegenheid krijgen om de ID-check op afstand uit te voeren. Daarnaast is het de bedoeling dat BOA’s ook elders arrestanten zelf kunnen overbrengen naar het bureau. De politieorganisatie volgt de samenwerking met de RET dan ook op de voet en trekt daar lessen uit voor toepassing elders.