Skip to content

Nieuwe cao RET: grootste loonsprong in decennia

29 december 2023

Met de nieuwe RET cao krijgt een groot deel van de werknemers er 14 tot 20% bij in anderhalf jaar tijd. De cao gaat in op 1 januari 2024 en loopt tot 1 juli 2025. Angelique Heijnen, directeur P&O van de RET: “Met deze nieuwe cao-afspraak maken we een loonsprong zoals we die in de afgelopen decennia niet hebben gezien. Onze collega’s hebben de afgelopen jaren onder zeer uitdagende omstandigheden gewerkt, terwijl de kosten voor levensonderhoud stegen. Steeds hebben ze zich ingezet voor onze reizigers. Daar hebben wij enorm veel waardering voor. Het is fijn om die waardering als werkgever ook financieel te bieden. De combinatie van procentuele en nominale loonsverhoging met een bodem biedt alle medewerkers een mooie loonsverhoging.”

RET goede werkgever

De RET is dankzij het afsprakenpakket met de MRDH en de gemeente Rotterdam een financieel gezond bedrijf met een goed toekomstperspectief. Nu er weer meer financiële zekerheid is en de nieuwe cao binnenkort wordt vastgesteld, krijgen zittende werknemers een concurrerend salaris en kunnen nieuwe collega’s met een gerust hart aan boord stappen bij de RET.

Beschikbaar personeel cruciaal voor reizigers 

De RET is hard bezig om te zorgen dat er voldoende personeel beschikbaar is. Dat begint met het vasthouden van mensen en het naar beneden brengen van het verzuim. De cao voorziet daarin, want naast de financiële paragraaf is ook afgesproken dat bonden en de RET een plan van aanpak uitwerken om het verzuim aan te pakken. Ook zet de vervoerder alles op alles om nieuwe collega’s te werven, onder meer door een aanbrengbonus van € 2.500,-, een intensieve wervingscampagne en uitbreiding van de opleidingscapaciteit.

Afspraken op een rij

Voor een groot deel van de RET’ers vindt in anderhalf jaar tijd een structurele loonsverhoging van 14% tot 20% plaats. Doordat er in het resultaat ook een nominale verhoging zit, verschilt het resultaat per medewerker. Daarbovenop bieden we eenmalige bonusuitkeringen van in totaal € 2000,- bruto.

  • Salarisverhoging van 3,5% en daar bovenop € 200,- bruto voor alle schalen per 1 februari 2024. De totale loonsverhoging per 1 februari 2024 is minimaal € 335,- bruto;
  • Eenmalige uitkering per januari 2024 van € 1.100,- bruto voor alle medewerkers die uiterlijk 31 december 2023 in dienst waren en op 1 januari nog in dienst zijn.
  • Collega’s die vanaf 1 januari 2024 in dienst zijn, ontvangen eenmalig € 400,- bruto.
  • Eenmalige uitkering van € 500,- bruto per januari 2025 voor elke medewerker;
  • Salarisverhoging van 3% op 1 februari 2025.

De eenmalige uitkeringen zijn o.b.v. een voltijd dienstverband en worden anders naar rato berekend.

Andere afspraken die een effect hebben op het salaris:

  • Per 1 januari 2024 gaat de tegemoetkoming reiskosten woon-werkverkeer buiten het RET-vervoersgebied omhoog:
  • Reizen met het OV wordt volledig vergoed conform de eisen van de Belastingdienst op basis van over te leggen vervoersbewijzen of gedownloade reisoverzichten.
  • De vergoeding voor reizen met eigen vervoer wordt verhoogd naar € 0,23 per kilometer. De precieze spelregels worden nog uitgewerkt.

Daarnaast gaan er drie werkgroepen aan de slag, één met een nieuw systeem voor functiewaardering, één met de aanpak van verzuim en één met de onregelmatigheidstoeslag en belastbaarheid.

Niet alle werknemers bij de RET vallen onder deze cao. De afdeling Bus is een aparte BV binnen de RET, buschauffeurs die bij de RET in dienst komen, vallen onder de cao OV streekvervoer. Buschauffeurs die al langer in dienst zijn en alle andere (nieuwe) medewerkers bij de RET vallen wel onder de bovenstaande cao RET NV.