Skip to content

Op metrolijnen A en C kortere voertuigen

19 januari 2024

Vanaf maandag 22 januari rijden er op de metrolijnen A en C metro's metrovoertuigen met een kortere samenstelling. Reizigers moeten – met name in de spits- rekening houden met extra drukte. We begrijpen dat dit vervelend is voor reizigers op deze metrolijnen. Oorzaak van het voertuigentekort is de personeelskrapte in combinatie met tegenvallers bij het onderhoud van de metro’s.  Er komt de komende maanden nog een piek in noodzakelijk onderhoud, daarom verwachten we nog tot mei nodig te hebben voordat we weer met het volledige aantal voertuigen kunnen rijden. Met de huidige personeelskrapte kunnen we tegenvallers in de werkplaats niet goed opvangen en achterstanden niet snel genoeg inlopen. 

Alles rijdt, wel kortere voertuigen

Maandag 15 januari waren we genoodzaakt lijn A op weekdagen te laten vervallen en reed er een pendelmetro tussen metrostation Graskruid en Binnenhof. Dat was een noodoplossing voor de korte termijn. Vanaf maandag 22 januari rijden alle metro’s weer volgens dienstregeling, maar op de A en C lijn zal er een kortere samenstelling van metrovoertuigen rijden. We blijven ons uiteraard onverminderd inzetten om de beschikbaarheid van de voertuigen weer op peil te krijgen en streven ernaar om in mei alle ritten weer op volledige sterkte te rijden.

Alle inzet op nieuw personeel

Het aantrekken van personeel is prioriteit nummer 1 voor de RET in 2024. De nieuwe cao, met een loonsverhoging van 14-20% in anderhalf jaar tijd voor een groot deel van de RET’ers, zal daarbij helpen. Tot slot bieden de financiële afspraken die we eind 2023 maakten met de MRDH en de gemeente Rotterdam zittende en toekomstige collega’s meer zekerheid.