Skip to content

RET: aandacht voor veilig oversteken bij nieuwe spoorbomen

22 mei 2024

RET: aandacht voor veilig oversteken bij nieuwe spoorbomen

De RET vraagt aandacht voor veilig oversteken bij de nieuwe spoorbomen langs de A- en B-lijn tussen metrostations Capelsebrug en Binnenhof/De Tochten. De gelijkvloerse oversteekplaatsen met de metro zijn op dit traject nu allemaal voorzien van nieuwe overweginstallaties, met o.a. spoorbomen die over de volle breedte van de fietspaden gaan, valhekjes onder voetgangersbomen en spoorbomen voor autoverkeer op de Hoofdweg en President Rooseveltweg. De overwegen voldoen nu allemaal aan landelijke richtlijnen voor de inrichting van een spooroverweg.

De nieuwe spoorbomen zijn aanleiding voor de RET om veilig oversteken nogmaals onder de aandacht te brengen. Dat doet de vervoerder onder meer bij zorginstellingen en onderwijsinstellingen in de omgeving. Maar ook door op 22 mei op verschillende plekken flyers uit te delen aan reizigers en passanten. Ook verzorgt de RET voorlichting op scholen. Daarnaast is er aandacht voor veilig oversteken in advertenties en via ret.nl/spoorbomen. Het onderwerp verdient blijvend aandacht, want naast techniek blijft ook menselijk gedrag van belang bij de veiligheid van de overgangen. Veilig gedrag is van belang.

Maximumsnelheid van 70 km/u

De RET is al langere tijd bezig om toe te werken naar een maximumsnelheid van 70 in plaats van 50 kilometer per uur op gedeelten van dit traject. De verhoging van de maximumsnelheid per 26 mei, de afronding van de vervanging van de spoorbomen en de campagne van de RET vallen met elkaar samen. De rit tussen Nesselande en Rotterdam Centrum is door de aangepaste snelheid een minuut korter.

campagne spoorbomen RET

Campagnemateriaal over veilig oversteken.