Skip to content

RET rijdt maandag 31 augustus weer op volle sterkte

28 augustus 2020

RET rijdt maandag 31 augustus weer op volle sterkte

Rotterdam, 28 augustus 2020 - Nu de scholen weer beginnen en de meeste mensen terug zijn van vakantie, gaat de RET weer op volle sterkte rijden. Bussen, trams en metro’s rijden vanaf maandag 31 augustus vaker dan tijdens de zomerdienst van de afgelopen weken. Onze mensen zijn er klaar voor om weer meer reizigers te verwelkomen. Om hen op weg te helpen, geven we een opfrisser over de reisregels in het kader van het coronavirus. Daarnaast zetten we een aantal uitzonderingen op de volledige dienstregeling op een rij.

Iedereen is welkom - comfortabel reizen in tijden van corona

Sinds 1 juli zijn alle reizigers weer van harte welkom om met de RET te reizen, ook voor niet-noodzakelijke reizen. Het is verplicht om in de voertuigen een mondkapje te dragen. Daarnaast vragen wij reizigers om zo veel mogelijk verspreid over de dag te reizen en grote drukte te vermijden. Verder gelden natuurlijk de basisregels voor iedereen van het RIVM, met uitzondering van de verplichting om 1,5m afstand te houden. De RET draagt zelf bij aan een comfortabele reis door te controleren op mondkapjes en extra schoon te maken.

Kleine bussen: nadere inspectie en zoeken naar alternatieven

Op maandag 17 augustus haalde de RET uit voorzorg alle kleine bussen uit de roulatie, omdat uit een TNO-studie bleek dat er nader onderzoek nodig is naar de coronamaatregelen in deze voertuigen. Dat onderzoek doet TNO nu. Andere voertuigen konden blijven rijden, omdat dit voorbehoud specifiek voor de kleine bussen geldt.

Het vrij plotselinge besluit om kleine bussen uit voorzorg aan de kant te zetten, had direct gevolgen voor de bediening van gebieden waar soms weinig of geen alternatieven zijn en kwam voor reizigers, chauffeurs en andere betrokkenen als een verrassing. Dat betreurt de RET. We zijn direct op zoek gegaan naar oplossingen. Ook hebben we nader onderzocht welk type kleine bussen wel en niet kan rijden op basis van het TNO-onderzoek. Het resultaat:

  • De buslijnen 74, 79 en 121 rijden vanaf maandag 31 augustus weer met de oorspronkelijke voertuigen. Nadere inspectie door de RET wijst uit dat het type bussen op deze lijnen wel kan rijden, ook op basis van het TNO-onderzoek.
  • Hetzelfde geldt voor de STOPenGO-diensten in Lansingerland, Maassluis en Vlaardingen. Ook deze rijden vanaf maandag weer.
  • De RET kijkt met de MRDH en de gemeenten Ridderkerk, Barendrecht, Albrandswaard, Capelle aan den IJssel en Rotterdam of er alternatieven mogelijk zijn voor de buurtbussen in deze gemeenten voordat TNO in oktober met zijn aanbevelingen komt.

Uitbreiding bediening scholen Waalhaven

Vanaf maandag 7 september zijn er meer ritten naar Heijplaat en de Waalhaven, zodat de RDM-campus en het Scheepvaart- en Transportcollege beter worden bediend.

Uitzonderingen op de volledige dienst

De komende weken vervallen enkele spitsritten op metrolijn E en in de busdienstregeling. Gezien het aantal reizigers zeker in de spits nog onder de gebruikelijke aantallen ligt, verwachten we dat reizigers daarvan geen hinder ondervinden. Daarnaast vinden er diverse werkzaamheden plaats aan de tram- en metrobaan.

Al eerder werden in verband met het coronavirus de weekendmetro en de BOB-bussen stopgezet. Deze blijven vooralsnog buiten dienst. De Fast Ferry vaart alleen op doordeweekse dagen.

Reis plannen

Reizigers kunnen voordat zij op pad gaan, hun reis plannen via de Real Time App of de RET Reisplanner. In de reisinformatie zijn ook bovengenoemde wijzigingen en werkzaamheden verwerkt.