RET start pilot voor digitale identificatie boa’s

29 juni 2021

RET start pilot voor digitale identificatie boa’s

Rotterdam, 29 juni 2021 - De RET start vandaag met een pilot voor het digitaal identificeren van boa’s. Ruim 20 deelnemende boa’s testen een nieuwe oplossing waarmee zij zich met een digitaal ID kunnen legitimeren in plaats van met een fysieke pas.

De boa’s testen zowel hun eigen ervaringen als die van reizigers bij het gebruik van het digitale ID.

Waarom een digitaal ID?

Op dit moment legitimeren boa’s zich met een fysieke pas. Zij krijgen deze pas bij toekenning van de opsporingsbevoegdheid. Een digitaal ID zorgt ervoor dat zij zich veiliger, flexibeler en efficiënter kunnen legitimeren.

Het aanvragen, goedkeuren, verstrekken en indien nodig intrekken van een digitaal ID gaat sneller en efficiënter dan bij een fysieke pas. Door het digitale systeem is er meer overzicht en controle op alle passen (en hun geldigheid) en minder kans op misbruik. Een digitaal ID sluit bovendien aan bij de steeds meer digitale werkomgeving van de boa en bij de digitalisering van het aanvraag- en verwerkingsproces van de boa-akte.

Mobiele applicatie

Het digitale ID werkt via een mobiele app op het eigen toestel van de boa. Als extra controle kan een reiziger het digitale ID ook verifiëren door een unieke QR-code met de eigen mobiele telefoon te scannen. Deze leidt vervolgens naar een verificatiepagina van de overheid om zo zeker te weten dat het om een geldig ID van de boa gaat.

Ontwikkelen samen met partners

De app is in samenwerking met screeningsautoriteit Justis ontwikkeld, een overheidsorganisatie die overheden en bedrijven bijstaat om personen en organisaties betrouwbaar te screenen.