Skip to content

RET: welkom terug reizigers!

30 juni 2020

Met de gezamenlijke boodschap ‘welkom terug’ verwelkomen alles ov-bedrijven dus ook de RET vanaf 1 juli de reizigers. De boodschap luidt: reis zoveel mogelijk verspreid over de dag, de drukte mijdend én uiteraard met een mondkapje.

Welkom terug

“Alle medewerkers en reizigers hebben deze versoepeling mogelijk gemaakt, doordat iedereen zich aan de afspraken en oproepen van het kabinet gehouden heeft. Ik wil iedereen daar hartelijk voor bedanken. Nu is het belangrijk om dit ook vol te blijven houden. Er mag weer gebruik worden gemaakt van het openbaar vervoer, de restrictie voor noodzakelijk reizen vervalt. Dus ook voor een gezellig dagje uit bent u weer welkom. Help ons wel door zoveel mogelijk verspreid over de dag te reizen, want als we samen de drukte goed weten te spreiden dan is er genoeg ruimte voor iedereen,” aldus Pedro Peters, voorzitter OV-NL, namens alle vervoerders.

Zit- en staanplaatsen

In de bus, trein, tram, metro en ferry zijn alle zitplaatsen weer beschikbaar voor de reizigers (let op: in de bussen zijn dat voorlopig de zitplaatsen ‘achter het kettinkje’ bij de buschauffeur). Ook kunnen de aangewezen staanplaatsen per 1 juli worden gebruikt volgens de geldende norm. Maak zoveel mogelijk gebruik van de zitplaatsen en geef elkaar de ruimte, ook als u moet staan. Ook de fiets mag weer mee vanaf 1 juli. 

Zitplaatsaanduiding

In sommige bussen en treinen is met stickers aangegeven waar je mag zitten. Vanaf 1 juli zijn alle zitplaatsen in het ov weer beschikbaar. De stickers dienen dan alleen nog als hulpmiddel voor de reiziger om, daar waar het kan, elkaar de ruimte te geven.
Achter instappen in de bus blijft voorlopig. Er wordt nog gewerkt aan goedkeuring van de zogeheten ‘kuchschermen’ om voor instappen, bij de chauffeur, weer mogelijk te maken. Tot die tijd blijven reizigers achter instappen. Houd er rekening mee dat er zolang geen vervoersbewijs bij de chauffeur gekocht kan worden. Reis met de RET Barcode App of check in met de ov-chipkaart.
Pedro Peters: “Vaak horen wij de vraag waarom de buschauffeur geen mondkapje draagt. Dit komt omdat reizigers achterin instappen waardoor de afstand tussen de chauffeur en reizigers steeds meer dan 1,5 meter is. Daarom hoeft de chauffeur geen mondkapje te dragen.”

Spreiding onderwijs

Als de scholen na de zomervakantie weer beginnen, betekent dit extra reizigers in het openbaar vervoer. Samen met onderwijsorganisaties wordt gewerkt aan spreiding van de lestijden. Zodra de invulling hiervan bekend is, laat OV-NL dit weten. Peters: “We zijn heel blij dat het onderwijs samen met de vervoerders het belang inziet van spreiding. Er wordt nu hard gewerkt aan de exacte invulling.”

Tot slot

Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle. Daarom geldt nog steeds:
• Vermijd drukke plekken en reis zoveel mogelijk verspreid over de dag.
• Draag een mondkapje: in alle voertuigen is dat verplicht. Ook op drukke perrons en haltes vragen we u uw mondkapje al te dragen.
• Geef elkaar de ruimte.

Kijk voor alle regels rondom het coronavirus op www.rijksoverheid.nl.