Spugen? OV-verbod!

24 juni 2020

Spugen? OV-verbod!

Rotterdam, 24 juni 2020 - Vanaf vandaag legt de RET OV-verboden op aan reizigers die bewust spugen naar een medewerker of medereiziger. Maurice Unck, algemeen directeur van de RET: “Het is jammer dat het nodig is, maar we zijn blij dat we spugers hiermee uit al onze voertuigen kunnen weren. Spugen was al volstrekt onacceptabel en nu in tijden van corona ook nog eens een ernstig misdrijf.”

De RET legt voor uiteenlopende misdrijven OV-verboden op sinds 2008. Reizigers die bewust spugen in de richting van een RET’er of medereiziger, konden voorheen alleen bij incidenten in de tram een OV-verbod opgelegd krijgen. Nu kan dat ook als de incidenten zich voordoen bij bus en metro. De Rotterdamse driehoek van burgemeester, OM en de politie heeft dinsdag 23 juni met dit voorstel van de RET ingestemd. Het OV-verbod geldt voor het gehele vervoersgebied en duurt bovendien acht weken in plaats van vier. De uitbreiding van het OV-verbod geldt zolang de landelijke maatregelen rondom corona van kracht zijn en wordt in ieder geval over een half jaar geëvalueerd.

Raddraaiers aanpakken

Unck: “Het is bijzonder vernederend en het kan vanwege corona ook angstig zijn voor onze collega’s om bespuugd te worden. Daarnaast moet na een spuugincident het voertuig afgevoerd en ontsmet worden, met alle gevolgschade van dien. Dit is te gek voor woorden en moet afgelopen zijn. Daarom is de uitbreiding van het OV-verbod een welkom extra middel om deze raddraaiers aan te pakken.” Het OM onderzoekt bovendien of de schade van een spuugactie, die in tijden van corona tot duizenden euro’s kan oplopen, versneld verhaald kan worden op de dader.

Naast de uitbreiding van het OV-verbod konden spugers al forse boetes en gevangenisstraffen krijgen. Er zijn recente strafmaten bekend van acht weken en boetes van tegen de 500 euro.