Uitval busritten door staking

18 januari 2023

Op donderdag 19 en vrijdag 20 januari moeten reizigers rekening houden met uitval van bussen in verband met een staking van een deel van het RET-buspersoneel. De buschauffeurs bij de RET vallen onder 2 verschillende cao’s. De stakingsoproep van de vakbond FNV zal niet voor alle medewerkers van toepassing zijn. De werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) en vakbonden FNV en CNV hebben op dinsdag 17 januari tot diep in de nacht onderhandeld over een nieuwe cao Openbaar Vervoer 2023. De vakbonden hebben het overleg afgebroken, ondanks een loonbod van 8% vanaf 1 januari 2023. Het voorstel van de werkgevers is een cao van 1 jaar, met een loonsverhoging van 8%. Het totale bod van de werkgevers, inclusief andere maatregelen, staat gelijk aan een verbetering van de arbeidsvoorwaarden van 11%.

Reizigers

Afhankelijk van het aantal medewerkers dat lid is van de FNV én gaat staken vallen er meer of minder bussen van de RET uit. Omdat verschillende buslijnen aan elkaar gekoppeld zijn, is niet specifiek aan te geven om welke busritten of buslijnen het gaat.

Reizigers moeten er rekening mee houden dat de busdienstregeling van de RET en andere busmaatschappijen ernstig verstoord zijn. Het advies is dan ook om waar mogelijk voor tram of metro te kiezen.
Advies is om voor vertrek de reisplanner online te checken of de RET App.

De onderhandelingen op 17 januari vonden plaats tussen de vakbonden en de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) bestaat uit Arriva, Transdev, EBS, Keolis, Qbuzz, RET.