Skip to content

Vanaf deze week instroom nieuwe tranche zero emissie bussen

4 april 2022

Vanaf deze week instroom nieuwe tranche zero emissie bussen

Rotterdam, 4 april 2022 – Vanaf deze week stroomt bij de RET vanuit de Belgische VDL-fabriek in Roeselaere de tweede tranche zero emissie bussen in. De bussen gaan na een laatste check meteen de dienst in. Vanaf de eerste helft van mei rijden ook zero emissie bussen op lijnen in Schiedam en Maassluis die nu nog worden bediend met dieselvoertuigen.

De nieuwe bussen rijden de eerste weken op bestaande zero emissielijnen. De planning is om vanaf 16 mei ook zero emissie bussen (uit de 1400-serie) in te zetten op lijnen waar dat nu nog niet het geval is: in Maassluis op lijn 126, in Rotterdam-West op lijn 42 en in Schiedam op de lijnen 51, 53, 54, 126. We verwachten dat er begin mei circa 30 nieuwe bussen beschikbaar zijn voor de dienst. De nieuwe bussen (uit de 1500-serie) rijden vanaf 9 mei op de lijnen 33, 38, 40 en 44. Bussen op deze lijnen laden tussentijds op Rotterdam Centraal.

In de loop van dit jaar komt de laadinfrastructuur op de Herenwaard, Capelsebrug en de busvestigingen Krimpen aan den IJssel en Sluisjesdijk gereed. De verwachting is dat in de loop van de zomer ook zero emissie bussen gaan rijden vanaf de busgarages Krimpen aan den IJssel en Sluisjesdijk. Vanaf daar doen ze Rotterdam-Zuid, Krimpen aan den IJssel en Capelle aan den IJssel aan.

Geleidelijke overgang naar zero emissie bussen

De invoering van de nieuwe bussen is onderdeel van de geleidelijke overgang naar een volledige zero emissie busvloot in 2030. De instroom van de nieuwe bussen gaat gepaard met de uitstroom van oude dieselbussen. In 2024 en 2029 volgen de laatste twee nieuwe series bussen.