Voorbereidingen automatisch rijdende bus Meijersplein-Rotterdam The Hague Airport van start
1 maart 2024
Eind 2024 kunnen reizigers en medewerkers van het vliegveld in aanvulling op buslijn 33 met een automatisch rijdende bus van Metrostation Meijersplein naar Rotterdam The Hague Airport (RTHA). Vandaag heeft de RET namens de mede-initiatiefnemers van het project - RTHA, DAM Shuttles, de gemeente Rotterdam en de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag (MRDH) - de opdracht gegund aan leveranciers Karsan en Adastec.
In maart gaat het project een toelatings- en goedkeuringstraject bij de Rijksdienst Wegverkeer (RDW) in. Als alles volgens planning verloopt, starten eind 2024 de eerste testritten met twee automatische, zero emissie bussen. Daarna volgt een praktijkproef van minimaal twee jaar waarin de twee voertuigen rijden in aanvulling op de bestaande dienstregeling van buslijn 33. In de bussen kunnen straks minimaal 15 passagiers inclusief bagage meereizen. De bussen zijn rolstoeltoegankelijk. Reizigers krijgen hiermee aanvullend op bus 33 een nieuwe, moderne en comfortabele extra reisoptie om het laatste stukje naar de luchthaven af te leggen. Daarmee neemt de aantrekkingskracht om op deze route het OV te pakken, toe.
De route van buslijn 33 is ten opzichte van andere busroutes overzichtelijk en bevat minder complexe verkeerssituaties. Dat maakt het traject geschikt voor de proef. Een gekwalificeerde buschauffeur houdt in eerste instantie toezicht op de veiligheid aan boord. Daarna is het doel om de bus zonder chauffeur aan boord te laten rijden en vindt supervisie op afstand plaats. Ook dit is onderdeel van de praktijkproef.
Samen werken aan nieuwe, duurzame OV-toepassingen
Alle partners dragen bij aan de totstandkoming van deze praktijkproef. De MRDH heeft daarnaast een subsidie toegekend. De deelnemers doen graag ervaring op met deze technologie. Automatisch rijdende voertuigen kunnen in de toekomst bijdragen aan het verhogen van de verkeersveiligheid en het slimmer inzetten van vervoerscapaciteit en deskundig personeel. Ook helpen ze bij het terugdringen van de CO2-uitstoot.
De stadsvervoerders RET en HTM (de laatste is mede-aandeelhouder van DAM Shuttles) en MRDH zien de samenwerking als een kans om de krachten te bundelen. Met dit project werken ze samen aan nieuwe toepassingen voor het OV van de toekomst. De gemeente Rotterdam ondersteunt deze ontwikkeling. De bus is een van de vele innovaties om ook in de toekomst een gezonde, groene en aantrekkelijke stad te hebben om in te wonen, werken en recreëren. Mobiliteit speelt daarin een belangrijke rol.