Skip to content

Zaterdag 28 september: gratis open dag Hoekse Lijn

12 september 2019

Op 28 september gaan de metropoortjes tussen 12.00 en 20.00 open en kunnen belangstellenden gratis op het traject tussen Schiedam Nieuwland en Hoek van Holland Haven met de metro meerijden. Tijdens de dag worden ze verwelkomd door RET-medewerkers en kunnen ze vervolgens de metro in op een station naar keuze: in- en uitstappen kan op alle stations op het traject, behalve op Schiedam Centrum.

Na laatste testen volgt opstartfase

Zaterdag 7 september heeft de gemeente Rotterdam de eindverantwoordelijkheid voor het beheer en de exploitatie van de Hoekse Lijn overgedragen aan vervoerder RET. Nu loopt het zogenaamde proefbedrijf, waarin de RET de laatste testen uitvoert en verbeteringen doorvoert. Nu het proefbedrijf succesvol is verlopen, zal de exploitatie van de Hoekse Lijn op maandag 30 september opstarten. Op dat moment kunnen reizigers de nieuwe metrolijn gebruiken. Daarna volgt een periode van ongeveer een maand waarin de RET alleen de dienstregeling van de B-lijn rijdt en er daarnaast nog vervangend busvervoer voor reizigers beschikbaar is. In deze opstartfase kunnen zowel reizigers als de RET wennen aan de nieuwe metroverbinding en kunnen eventuele kinderziekten worden opgelost. Ook kunnen ze online hun ervaringen delen via deze link.

Officieel openingsmoment en volledige exploitatie

Naar verwachting volgt ongeveer een maand na de opstartfase volledige exploitatie. Op dat moment gaan ook de spitsritten naar Vlaardingen-West op metrolijn A rijden. Het vervangend busvervoer wordt dan beëindigd. De RET, de MRDH en de omliggende gemeenten zullen uitgebreid stilstaan bij het moment van volledige exploitatie. Dit wordt gemarkeerd met een officieel openingsmoment.

Meer informatie over de dienstregeling vanaf 30 september en bij volledige exploitatie, zie de website van de RET.