Weer nieuwe zero emissiebussen de weg op

16 november 2021

De RET zet een nieuwe stap in de overgang naar een volledig zero emissie busvloot in 2030. Met de twee nieuwe zero emissie bussen die sinds vandaag in dienst zijn genomen doet de RET ervaring op. De twee bussen zijn namelijk de voorlopers van de totaal 42 gloednieuwe zero emissiebussen van VDL die gefaseerd in bedrijf genomen gaan worden.

De twee nieuwe bussen hebben de busstalling op de Kleiweg als vertrekpunt en zijn vanaf vandaag in de dienstregeling opgenomen. Dat betekent dat reizigers met deze bussen kunnen reizen. Een kleine groep chauffeurs rijdt met de twee bussen om te ondervinden of de dienstregelingsplanning met de nieuwe batterij klopt en of er nog aandachtspunten aan het licht komen.

De bussen gaan in de toekomst rijden vanaf de RET-busstallingen op de Kleiweg, Sluisjesdijk (Rotterdam-Zuid) en Krimpen aan den IJssel. Dat betekent dat er in de loop van volgend jaar ook zero emissie bussen rijden in Rotterdam-Zuid, Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel.

Grotere batterijcapaciteit en actieradius

De bussen in de 1500-serie van de RET hebben een grotere actieradius dan de 55 bussen die eind 2019 instroomden. Mede als gevolg daarvan hoefden ze niet op een dieplader vanuit de fabriek in Roeselare naar Rotterdam gebracht worden, maar konden ze de afstand zelf overbruggen. Het betekent ook dat ze minder vaak tussentijds hoeven te laden. De batterijcapaciteit is met 350kWh aanzienlijk groter dan de 216 kWh uit de vorige serie. Verder zien de bussen er net zo uit als de serie die al rijden.

Lees ook eerdere artikelen over dit onderwerp:

RET bestelt nieuwe tranche elektrische bussen
RET introduceert 55 volledig elektrische bussen