Skip to content

Proef weekendmetro verlengd

26 september 2018

Proef weekendmetro verlengd

De proef met de weekendmetro, wordt vanaf eind 2018 met een jaar verlengd. Dat is vandaag besloten door de gemeenten Rotterdam, Capelle aan den IJssel, Lansingerland, Albrandswaard, Schiedam en Nissewaard.

Door het verlengen van de proef rijdt de metro in 2019, net als in 2018, een uur langer op vrijdag- en zaterdagavond. Met het verlengen van de proef krijgen de gemeenten meer inzicht in de prestaties van de weekendmetro, zo maakte de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) vandaag bekend.

Evaluatie

Wij monitoren de weekendmetro sinds de start van de proef, eind 2017. De komende maanden onderzoeken wij samen met de gemeenten en de MRDH ook de mogelijkheden voor een efficiëntere afstemming met de BOB-bus en mogelijkheden om de kosten van de weekendmetro voor de gemeenten te verlagen. Afhankelijk van deze totaalevaluatie, kunnen de zes betrokken gemeenten voorstellen om de weekendmetro structureel op te nemen in de dienstregeling van 2020.

Uit de evaluatie over het eerste half jaar van de weekendmetro blijkt dat gemiddeld 3.000 reizigers per weekend gebruik maken van de weekendmetro (de verwachting was 1.000 reizigers per weekend). Verder is er geen toename van het aantal incidenten en zijn er nauwelijks extra klachten over het geluid gemeld bij de RET, de gemeenten en de milieudienst Rijnmond (DCMR). Met de komst van de weekendmetro is het aantal reizigers in de BOB-bus gedaald met gemiddeld 5,8% per nacht, dat zijn zo'n 60 reizigers per nacht.

Aanpassingen proef weekendmetro

De dienstregeling van de weekendmetro kent in 2019 enkele wijzigingen, waardoor de ritten beter aansluiten op de vraag van de reizigers. Zo gaan twee ritten van metrolijn D met passagiers doorrijden naar het eindpunt De Akkers en vice versa, waar deze nu nog als eindhalte Spijkenisse Centrum heeft. Ook metrolijn C rijdt 1 rit tot aan De Akkers. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de vraag van reizigers uit Spijkenisse. In totaal wordt het aantal ritten tussen metrostation Spijkenisse Centrum en metrostation De Akkers verminderd van acht naar vijf tussen 0:36 en 1:53 uur. De weekendmetro rijdt hier 50 km per uur, om ongemak voor de omwonenden te minimaliseren.

Deelnemende gemeenten

De proef met de weekendmetro is een initiatief van de gemeenten Rotterdam, Capelle aan den IJssel, Lansingerland, Albrandswaard, Schiedam en Nissewaard. Deze gemeenten financieren – net zoals de huidige proef - ook de verlenging van de proef met de weekendmetro. De totale kosten van de proef in 2019 zijn circa 305.000 euro.