RET: Aftrap Aardig Onderweg Awards 2018

4 september 2018

RET: Aftrap Aardig Onderweg Awards 2018

De Award, die bedoeld is voor innovatieve initiatieven die technische, duurzame en sociale oplossingen bieden die de regio Rotterdam mooier maken, verdween achter slot en grendel in een kluis. Op vrijdag 9 november komt de Award uit de kluis en wordt deze uitgereikt aan het beste initiatief. De winnaar krijgt bovendien een geldbedrag van € 25.000,- en een prominente plek als spreker op TedX Rotterdam 2019. De inschrijving is geopend met de lancering van de website www.aardigonderweg.nl die tot en met 7 oktober openstaat voor aanmeldingen.

Sociaal verbinder

“We verbinden mensen overal in de stad, we brengen reizigers van oever naar oever en van A naar B. Maar de RET is ook sociaal verbinder en geeft met deze Aardig Onderweg Award mooie innovatieve initiatieven voor de stad een kans,” aldus Maurice Unck. De Aardig Onderweg Award is na zeven jaar in een nieuw jasje gestoken. “Dit jaar gaan wij op zoek naar mensen die met een innovatief idee voor technische, duurzame of sociale oplossingen zorgen die de regio Rotterdam mooier maken. Deze initiatieven zijn al aardig onderweg, maar kunnen nog wel een steuntje in de rug gebruiken,” aldus Unck. Eerder besteedde de RET vooral offline aandacht aan de Award, nu wordt volop ingezet op online aandacht. Zo zal de Aardig Onderweg Awards op de voet gevolgd worden door de drie Rotterdamse instagrammers Derek Otte (stadsdichter), Jennie from the Blog en Merel Wildschut (de Groene Meisjes).

Online meestemmen

Met de award, het geldbedrag en de online aandacht stimuleert de Award de winnaar om zijn/haar doel te bereiken. Vanuit alle inzendingen kiest de jury, bestaande uit Allison van Dams (organisator TEDX Rotterdam), Philippe Raets (Voorzitter van het College van bestuur bij ROC Zadkine college), Peter Ottens (oprichter YETS Foundation, winnaar AOA 2017), 20 kandidaten die mogen komen pitchen op 14 oktober 2018. Van deze 20 kandidaten nomineren de jury en de online stemmers drie kandidaten die doorgaan naar de finale. Deze drie kandidaten krijgen een opdracht mee van de jury en werken hieraan met een toegewezen coach in de weken tot aan de finaledag. Op vrijdag 9 november bepalen de jury samen met online stemmers wie de winnaar is van de Award 2018.

Belangrijke kick-start

Het is de achtste keer dat de RET de Aardig Onderweg Award initieert. Voor diverse eerdere deelnemers was het winnen van de AOA een belangrijke kick-start van hun initiatief. Bijvoorbeeld voor streetartcollectief Rewriters010, dat deze maand het Pow Wow-festival naar Rotterdam heeft gehaald. “Zonder de RET hadden we dit nooit kunnen doen,” aldus Dave van der Heijden, winnaar van de AOA in 2016. Maar ook voor de YETS Foundation, die kwetsbare jongeren via sport en begeleiding een goede start in de maatschappij wil bieden. Na het winnen van de AOA in 2017 won de stichting een Appeltje van Oranje en kon deze een kantoor openen in Schiedam.