Skip to content

Eerste dag verlengde metrolijn B: 23.000 in- en uitstappers

1 oktober 2019

De metro liep op maandag 30 september nergens op de verlengde metrolijn B noemenswaardige vertraging op en de reacties van reizigers waren vooral positief. De RET realiseert zich dat zo’n nieuwe 24 kilometer lange lijn niet meteen al vanaf de eerste dag foutloos functioneert en verwacht de komende tijd nog te moeten wennen. De metro op dit traject heeft te maken met twee beweegbare bruggen, veel overwegen en er zijn zes vernieuwde stations en één volledig nieuw station. Maar de eerste dag was geslaagd!

Tegelijk met alle nieuwe reizigers kwamen ook de eerste verbeterpunten aan het licht. Zo zijn er stations waar het op sommige plekken glad is en regende het bij sommige nieuwe wachtruimtes naar binnen en werden de bankjes nat. Deze verbeterpunten zullen worden opgepakt. De RET kreeg verder vooral veel felicitaties, bijvoorbeeld via social media. Zelf vraagt de RET via de website actief naar reizigerservaringen in deze opstartfase; via ret.nl/hoekselijn kunnen reizigers hun ervaringen delen. Mensen die dat na tot nu toe deden, gaven de RET overwegend positieve reacties en hier en daar een verbetertip. 

Opstartfase

Gedurende de opstartfase die gisteren van start ging rijdt de B-lijn tussen Nesselande en Hoek van Holland Haven. In deze periode is er als achtervang nog ‘afgeslankt’ vervangend busvervoer voor reizigers op het traject beschikbaar. Op maandag 30 september maakten daar nog zo’n 1.000 reizigers gebruik van. De compensatieregeling in de vorm van saldo- en abonnementskorting loopt in de opstartfase, zowel voor de metro Hoekse lijn als vervangend busvervoer, nog door.

Officieel openingsmoment en volledige exploitatie

Naar verwachting volgt ongeveer een maand na de opstartfase de overgang naar volledige exploitatie. Op dat moment gaan ook de spitsritten naar Vlaardingen West op metrolijn A rijden. Het vervangend busvervoer wordt dan beëindigd. De RET, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), de gemeente Rotterdam en de omliggende gemeenten zullen hier dan uitgebreid bij stilstaan met een officieel openingsmoment. De Metropoolregio Rotterdam Den Haag is de opdrachtgever voor de verlengde metrolijn B, Marc Rosier, portefeuillehouder OV ontwikkeling van de MRDH kijkt tevreden terug op de afgelopen dagen: “De eerste dagen van de Hoekse Lijn maakten duidelijk hoe gewenst deze verbinding is. Veel publieke belangstelling tijdens de ‘open dag’, afgelopen zaterdag, en ook maandag tijdens de eerste officiële ritten. Een snellere verbinding tussen steden brengt de mensen die er wonen en werken verder.”