Skip to content

MRDH legt toekomstplan tram voor aan gemeenten

7 februari 2023

De Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) legt vandaag het Conceptplan Toekomstvast Tramnet 2030 voor advies voor aan de colleges van B&W van Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Barendrecht en de reizigersorganisaties. Het toekomstig tramnetwerk in de regio Rotterdam voorziet in snellere en betere verbindingen. Daardoor kunnen in 2030 twintig procent meer reizigers gebruik maken van het tramnetwerk. Het centrum van Rotterdam wordt  beter verbonden met de wijken en verder gelegen kernen. Om dit te bereiken moeten nu scherpe keuzes worden gemaakt.

Consequenties lijnen 4,7,8 en 21

Op sommige trajecten zullen trams frequenter gaan rijden. Op een aantal trajecten met weinig reizigers of slechte doorstroming zal de tram verdwijnen. Dit betreft delen van de huidige lijnen 4, 7, 8 en 21. Reizigers krijgen alternatieven aangeboden met bestaande OV-lijnen en er komen enkele nieuwe, hoogwaardige buslijnen bij. De bussen zijn sneller en hebben meer kwaliteit dan de trams die ze vervangen. De directe omgeving van de tramlijnen verbetert door het opknappen van de openbare ruimte. In straten waar de tram vervalt komt ruimte voor een mooie, groenere, veiliger, gezondere en duurzamer leefomgeving.

Zorgvuldig proces

De toenemende verstedelijking, de bouw van 50.000 nieuwe woningen in Rotterdam, goed bereikbare werklocaties, de ambities met duurzaamheid en leefbaarheid vragen om versterking van het openbaar vervoer en dus ook van het tramnetwerk. Het voorliggende plan biedt dat perspectief. Vanaf 2020 is hier door de MRDH en vanuit verschillende sectoren aan gewerkt. Voorjaar 2022 verscheen het tussenproduct het zg. contourenplan tramnet. Dat plan is nu uitgewerkt en wordt nu voorgelegd.

Reacties welkom

Elke verandering in het tramnetwerk heeft impact op inwoners, reizigers, andere weggebruiker en de openbare ruimte. Wijkraden en het Metrocov zijn al in een eerder stadium betrokken geweest bij de totstandkoming van het conceptplan. De gemeenten in de Rotterdamse regio waar de tram doorheen gaat en de reizigersorganisatie kunnen nu tot medio april reageren op dit plan. Juli dit jaar neemt vervolgens de bestuurscommissie van de MRDH een besluit waarna, stap voor stap, het tramnetwerk wordt versterkt en de buitenruimte wordt verbeterd.

Puzzel

Armand van de Laar, portefeuillehouder MRDH Investeren in bereikbaarheid :"Omdat er meer mensen in de regio komen wonen, maken we de capaciteit van het openbaar vervoer groter. Dat is een enorme puzzel want trams en bussen moeten snel, comfortabel en kostenefficiënt rijden. Door het netwerk slim te ontwerpen kunnen we het openbaar vervoer verbeteren en aantrekkelijker maken. Tegelijkertijd biedt dit ook kansen voor de leefomgeving rondom tram- en busroutes. De aanleg en aanpassing van routes kunnen worden benut om de omgeving mooier, meer leefbaar en veiliger in te richten. Waar de tram het beste middel is, versterken we de mogelijkheden. En waar het anders moet, biedt het toekomstplan een concreet alternatief. Zo zorgen we ervoor dat ook in de toekomst iedereen in de nabijheid toegang heeft tot goed openbaar vervoer.”

De Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) is de samenwerking van 21 gemeenten in de grootstedelijke regio Rotterdam Den Haag en heeft vanuit de Rijksoverheid de status van vervoerregio gekregen. Daarmee heeft de MRDH wettelijke taken op het gebied van verkeer en vervoer. Zo is de MRDH opdrachtgever van het regionale en stedelijke openbaar vervoer in de 21 gemeenten. De MRDH is de concessieverlener van de RET.